Beukema's Website
Cursus Vacuümtechnologie

Gerrad P. Beukema

Les 8

Start Vorige les Volgende les Afsluiting

Les 8: Toets en evaluatie/presentaties

les 8 (10/11 december 2002): toets: dinsdagversie, woensdagversie

 • Uitsluitend HV: Informatie over ontgassing (n.a.v. presentatie van Karel van den Aker en Jos Weterings):
 • Presentaties (Karel van den Aker en Martin Brinkhuis op dinsdag, Jos Weterings op woensdag)
  • discussie n.a.v. presentatie van Jos: ontgassingsmetingen worden door Michel Riet (NIKHEF) gedaan in een systeem, dat bestat uit twee compartimenten. Sample wordt in onderste compartiment binnen gelaten, er wordt gepompt, als druk voldoende laag is wordt sample via een sluis ingelaten in bovenste systeem met RGA, verbinding tussen beide compartimenten wordt gesloten en er wordt een massaspectrum opgemeten. Eventueel herhaald. Bovenste systeem kan worden uitgestookt, waarbij de RGA op een nog iets hogere temperatuur wordt gebracht dan de rest van de opstelling. Uit de presentatie van Karel van den Aker en Jos Weterings heb ik de metingen aan Celazole apart op een een aantal sheets gezet om te vergelijken.
   Tijdens de discussie bleek, dat er geen vastgestelde procedures bekend zijn onder welke omstandigheden ontgassingsmetingen gedaan behoren te worden. Iedereen doet het op zijn eigen manier. We gaan na welke dat zijn.
   Een eerste reactie: Kleine sampels zoveel mogelijk dezelfde afmetingen, andere zaken (b.v. een lens gevat in een aluminium vatting: vergelijken met de schone achtergrond en nagaan of de ontgassing erg is (veel water, koolwaterstoffen...); wordt de quadrupool + opstelling vervuild door koolwaterstoffen ? Een nacht uitstoken. Via een apart gepompte ruimte snuffelen aan de gasafgifte lost niet veel op als er koolwaterstoffen in het spel zijn, omdat die eerst op het (schone) oppervlak gaan zitten, en als ze in de gasfase komen is het oppervlak toch al vervuild en moet je uitstoken.
 • Ter oefening: toets 2 cursus EV-MV: dinsdag, woensdag (zie les 7 voor de isotopenlijst)
 • Overzicht vacuümtechniek: klik hier
 • Uitsluitend HV: lees het artikel: "Quadrupole Ion Trap Mass Spectrometer" door Raymond E. March
 • Extra: Informatie over de Expanding Thermal Plasma set-up (depositietechniek), afkomstig van de groep van Prof. Dr. Ir. D. C. Schram (in 1969 mijn afstudeerbegeleider op het FOM-Instituut voor Plasmafysica in Jutphaas (nu Nieuwegein)):